torsdag 21 oktober 2010

Borske Sklo...

...har tillverkat denna runda vas vars mönster kallas "Caro". Formgivare är okänd men den formgavs i slutet på 50-talet.

Borske Sklo, 50´s
"Optic" range
Pattern: "Caro"

I serien, som ibland kallas "Optic" ingår mer eller mindre runda formblåsta vaser vars dekor har olika namn beroende på utformning, bland annat "Ball" som är små knoppar och "Olive" som påminner om olivslipning. Det finns åtminstone två varianter till men jag vet inte vad de heter.

"Ball", modellen med små knoppar, har tillverkats av flera olika glasbruk. Bland annat av Fåglavik eller Flygsfors, dessutom ser man dem ofta beskrivas som finska (som så mycket annat från Tjeckoslovakien) så de har troligen även tillverkats där med. Så hur skiljer man dem då åt? Det bästa sättet är att kolla botten, oftast så har de Tjeckoslovakiska ett svagt "kors" i botten, detta är spår efter formen som de är blåsta i. Tyvärr så finns det variationer (åtminstone när det gäller "Ball") som gör att detta sätt att identifiera inte är skottsäkert och i så fall får man tills vidare förlita sig på en eventuell etikett.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar