söndag 3 oktober 2010

Glasfigurer från Jablonecke Sklarny

Jablonecke Sklarny
Jablonecke Sklarny
Originally Firma Curt Schlevogt,
but most likely produced by Desná between 1993-2000.
Denna tupp och hare är formgivna av en för mig okänd designer, men de kommer från glasbruket Jablonecke Sklarny. Enligt etiketterna borde de vara från 50/60-talet någon gång, även det faktum att jag inte hittar dem i Desnás nuvarande sortiment talar för det. 

Fågeln är förmodligen tillverkad av Desná, men med de gamla formarna från Firma Curt Schlevogt.

Firma Curt Schlevogt är ett sorgligt kapitel i glashistorien. Firman grundades 1928 och från början låg fokus på att producera pärlor, men snart vändes blicken mot bland annat toalettartiklar, flakonger och konstnärligt gjorda figuriner i kristallglas.Formgivningen var inspirerad av den framgångsrike Fransmannen Rene Lalique och företaget blev känt för sitt glas som imiterade jade och lapis lazuli. 1934 presenterades en serie under varunamnet "Ingrid" som blev mycket framgångsrik tack vare samarbete med en rad duktiga konstnärer.

Företaget blev tilldelat "Grand Prix" på världsutställningen i Paris 1937, men framgångarna stoppades av 2:a världskriget. Dödsstöten kom 1945 då företaget förstatligades av det styrande kommunistpartiet och i April 1948 deporterades Henry G. Schlevogt eftersom han var Sudettysk. Efter 2:a världskriget togs produktionen (och formarna) över av företaget Jablonecke Sklarny och när företagen privatiserades igen efter kommunistregimens fall i början på 90-talet så fortsatte ett privat företag (Ornela a.s) att producera Schlevogts föremål. Från 2005 ingår Desná i Jablonex Group och för att man ska kunna skilja reproduktionerna från "originalen" så blästras Desnás logotyp i botten numera (från 2000 och framåt).

Min fågel har ingen logotyp i botten och är förmodligen tillverkad mellan 1993 och 2000. De två sista är båda etikettmärkta.

Jablonecke Sklarny
Jablonecke Sklarny

Jablonecke Sklarny

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar