lördag 9 oktober 2010

"Hobnail"

Rudolf Jurnikl, 1964
Sklo Union, Rudolfova Hut, Pattern No. 13273/23
"Hobnail"
Ytterligare en rätt så vanlig serie, "Hobnail" av Rudolf Jurnikl. Jag har inte så många delar för att det kan vara svårt att hitta Tjeckoslovakiskt pressglas i bra skick. Det är ju oftast pjäser som verkligen har använts, och jag har en misstanke om att det var vanligt att sjukhus och liknande köpte in Tjeckoslovakiskt glas för att ha vaser att låna ut. Men det är som sagt bara en spekulation, någon som hade en vettig uppfattning om omvärlden på 70- och 80-talet får gärna rätta mig om jag har fel.

Detta är också en serie som är vanlig i olika färger, jag har i alla fall sett blått och grönt om jag inte minns fel. Jo, och den lampfoten som var en ljusstake som jag slog sönder var från denna serie så nu har jag ännu färre delar...Så jag saknar en ljusstake, en större jardinjär och ett askfat.
Rudolf Jurnikl, 1964
Sklo Union, Rudolfova Hut, Pattern No. 13227/13
Rudolf Jurnikl, 1964
Sklo Union, Rudolfova Hut, Pattern No. 13227/18
Rudolf Jurnikl, 1964
Sklo Union, Rudolfova Hut, Pattern No. 13227/18
A "Hobnail" candle stick converted to a lamp base.
This is the third I've found in this style so it must
have been made on an industrial scale.

5 kommentarer:

 1. Den här undre köpte jag med tanke på att ge bort med blommor i. Jag gav 12:50. Den står fortfarande kvar hemma.

  SvaraRadera
 2. Har nyligen köpt den större och den mindre varianten på secondhand. Gav 50 resp. 70 kr för dem. Riktigt fina! Var lite vilse vad gällde märke på dem men fick tips av en läsare att kika in här och då fick jag svar på min undran :)

  SvaraRadera
 3. Vad kul! Jag samlar på dessa till min mamma men har inte vetat mer än att det är Bohemia glas. Tack för all information :)

  SvaraRadera
 4. Även jag har en likadan lampfot.. undrar bara hur lampskärmen kan ha sett ut?

  SvaraRadera