tisdag 9 november 2010

"Barolac"

På senare tid har det dykt upp en del diskussioner på antikforumet på "Precis en sån" om en serie Tjeckoslovakiskt pressglas som kallas "Barolac", bland annat här och här. Barolac var ursprungligen ett varumärke från 1935 som ägdes av en brittisk importör vid namn John Jenkins & Sons Ltd. Sannolikt så var det sonen, Douglas Jenkins, som ritade mönstren men den Tjeckoslovakiske formgivararen Rudolf Schrötter som passade ihop dem med glasföremålen. Rudolf Schrötter är kanske den mest inflytelserika formgivaren i Tjeckoslovakiens moderna glasproduktion, han arbetade på Josef Inwalds glasbruk Rudolfova och hann under sin tid där (1912-1958) formge mer än 6000 objekt. Han designade exempelvis den klassiska "Lens". Barolac serien kan egentligen delas upp i tre olika delar; Klassisk Barolac var de modeller som formgavs före 2:a Världskriget, Nya Barolac var de nya modeller som lades till Klassisk Barolac på 70-talet för att komplettera redan existerande serier (som till exempel "Marguerites") och slutligen Modern Barolac som är formgivna av Jiri Brabec eller Pavel Panek och som inte har något formmässigt gemensamt med de andra två kategorierna.

Klassisk Barolac karaktäriseras av en rad olika föremål som exempelvis vaser, skålar och glasdosor med motiv inspirerade av naturen eller med ett marint tema. Ett exempel på Klassisk Barolac är denna glasask med lock som tillhör serien "Marguerites", samt den lilla cigarettasken nedan i samma serie.

Sklo Union, Rosice Glassworks, Pattern No. 11586


Sklo Union, Rosice glassworks, Pattern No. 11588
'Barolac'

Till Nya Barolac hör dessa föremål som även de hör till serien "Marguerites" men som formgavs av Rudolf Jurnikl. Tydligen så hade man ett system under kommunistregimen som innebar att tillskotten fick den nya formgivarens namn trots att själva dekoren var formgiven av någon annan. Det fanns även andra serier som kompletterades av andra formgivare.

Rudolf Jurnikl, 1973
Sklo Union, Rosice glassworks, Pattern No. 1619/19
"Marguerites"
Rudolf Jurnikl, 1973
Sklo Union, Rosice glassworks, Pattern No. 1619/14
"Marguerites"
Rudolf Jurnikl, 1973
Sklo Union, Rosice glassworks, Pattern No. 1617
"Marguerites"
Rudolf Jurnikl
Sklo Union, Rosice glassworks, Pattern No. ?
'Barolac'
Rudolf Jurnikl, 1976
Sklo Union, Rosice glassworks
Jag har ingen information om vilka föremål som utgör Modern Barolac men jag hoppas få återkomma i ärendet! Detta är det enda exemplet som jag har en bild på och som jag tror ingår i den kategorin, trots att formgivningsåret rimmar lite illa:

Jiří Brabec, 1969
Sklo Union, Rosice glassworks, Pattern no. 5126/36
"Barolac"

Dessa hör också till Barolac och finns med i en katalog från Rosice glasbruk:

Rosice glassworks, Pattern No. 12532
'Barolac'
Unknown designer, ????
Sklo Union, Rosice glassworks, Pattern No. 12109/355
"Barolac"

Observera att även om ett föremål hör till Klassisk Barolac så kan det ändå vara tillverkat väldigt nyligen eftersom vissa föremål förmodligen fortfarande tillverkas!!! Dessutom vill jag påpeka att informationen i detta inlägg kommer i princip uteslutande från Marcus Newhalls bok "Sklo Union" (länk finns längst upp till höger i menyerna) och jag har sammanställt den så gott jag kan, och med det menar jag att allt kanske inte är 100% korrekt, bara så ni vet! Det verkar vara otroligt luddigt med årtal och vilket glasbruk som tillverkat vad, men alla föremål som jag har postat här har jag funnit i produktionskataloger och annan litteratur.

1 kommentar:

  1. Hi.
    The dragon bowl is designed in Czechoslovakia at the Josef Inwald Glassworks during the 1930's.

    Cheers,

    Marko From Finland

    SvaraRadera