onsdag 5 januari 2011

Den mystiska brevpressen

Rony Plesl, 1998
B.A.G Vsetin, Czech Republic
Jag springer en hel del på Antikladan i Lilla Edet och för ungefär ett år sedan fick jag ögonen på en brevpress med etikett från Tjeckien. Jag kan inte säga att jag föll för den på en gång, men den arkiverades ändå där i bakhuvudet. Jindrich Parik lade upp en katalog på sin hemsida från ett glasbruk som jag inte tyckte var något speciellt, det kändes lite färglatt och "kul" sådär men det kändes överlag inte riktigt som kvalitativt konstnärligt glas om jag säger så. "BAG Vsetin" stod det att glasbruket hette. Vad det där "BAG" stod för hade jag ingen aning om.

För ett par veckor sedan så köpte jag den där vasen som Jiří Šuhájek designat och som av en slump upptäckte jag att han arbetat som formgivare för Bohemia Art Glass, Vsetin. Poletten föll ändå inte riktigt ner även om det där Vsetin lät bekant, men så skulle jag kolla upp något på nätet och surfade in på Rony Plesls hemsida och där stod det att även han arbetat som formgivare i Vsetin för B.A.G. Jag vet att jag verkligen måste ha långa sladdar men det var för nu som jag kopplade ihop katalogen på Pariks hemsida, Rony Plesl och Jiří Šuhájek. Både Šuhájek och Plesl är ju erkänt duktiga formgivare och "jag skulle gärna ha nåt som Plesl gjort oxå" tänkte jag.

Jag kom ihåg att den där brevpressen var etikettmärkt men vad som stod på den hade jag inte lagt på minnet. Nu senast när jag var på Antikladan hittade jag inget från Tjeckoslovakien men så kom jag på att jag skulle kolla om brevpressen fanns kvar. Jag samlar egentligen inte främst på glas från Tjeckien utan det ska helst vara från kommunisttiden (bara för att begränsa sig på något sätt), men när jag hittade brevpressen såg att det stod "Bohemia Art Glass" på etiketten och eftersom både Plesl och Šuhájek arbetat där så slog jag till. När jag kom hem försökte jag googla lite för att se om jag kunde hitta brevpressen någonstans men det fanns inte mycket information alls. I ett sista desperat försök skickade jag ett e-mail till Rony Plesl och frågade honom om han visste vem som formgivit den. Lyckligtvis visade det sig att det var han själv som designat den i slutet på 90-talet men eftersom den var ett varuprov så har den aldrig blivit masstillverkad och av den anledningen var den inte heller signerad. Rätt gött när en ren chansning blir riktigt jackpot!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar