fredag 28 januari 2011

Vilken Vizner!

Frantisek Vizner, 1962
Sklo Union, Rudolfova Hut, Pattern No. 13163/A(clear)
Det här är nog en av Vizners mest kända modeller, och som sådan inte helt ovanlig. Jag tycker att den är väldigt bra måste jag säga. Sjukt simpel med med de rätta proportionerna och sparsmakad dekor. Den finns med i olika finish, en matt, en frostad och en som kallas "matte frotte finish" som jag tror liknar denna finish. Det är liksom en kraftigare matthet om man säger så, men det kanske bara är något jag fått för mig...

Gammal Schrötter

Detta är en riktigt gammal pjäs, en av dem som formgavs långt innan Sklo Union bildades men som nog ändå räknas dit. Den är designad av Rudolf Schrötter i mitten på 20-talet och finns i 4 olika storlekar. Lite för gammeldags för min smak men passar in finfint i samlingen.

onsdag 26 januari 2011

200st Jubileum!!!

Jiri Zejmon, 1969
Sklo Union, Rudolfova Hut, Pattern No. 13261
18,5cmX9,5cm
Jag har personligen sällan känt mig inspirerad av tegelsten, men 1969 tyckte förmodligen Jiri Zejmon att det var tufft. Då formgav han nämligen denna serie för Rudolfova. I serien ingår förutom de objekt som visas här även en jardinär och ett askfat.

Med de glasfigurer jag postade igår har jag äntligen nått delmålet "200 olika modellnummer". Från början hade jag tänkt anordna en utställning när jag nått 200 men just nu känns det inte så hetsigt med det. Jag har hört mig för lite grann men det verkar vara rätt svårt att hitta en lokal som inte är fullbokad 2 år framåt så vi får väl se vad det blir av det hela i slutändan...Hursom, MOT 300!!!
Jiri Zejmon, 1969
Sklo Union, Rudolfova Hut, Pattern No. 13263 (Candlestick)

Jiri Zejmon, 1969
Sklo Union, Rudolfova Hut, Pattern No. 13263 (smaller candlestick)

tisdag 25 januari 2011

Bohemia Big Band

De här glada musikanterna kommer inte från Skaraborg, utan snarare glasbruket i Zelezny Brod. Jag har aldrig sett dem med Zelezny Brod-etikett, bara med den vanliga "Bohemia Glass"-etiketten men på vissa av figurinerna (det finns en MASSA olika) finns Zelezny Brods logga intryckt i botten "istället för" puntelmärke. Däremot vet jag inte om det bara är på nyare figurer eller de äldre.



Zelezny Brod
Zelezny Brod

Zelezny Brod

Zelezny Brod

Zelezny Brod

Zelezny Brod

Zelezny Brod





Ibland tillskrivs de Jaroslav Brychta men det långt ifrån säkert att det är Brychta som formgivit dem. Enligt min uppfattning så är Brychtas figurer s.k. lamparbeten. Det kan ju såklart vara så att han gjort både och, jag är inte kunnig nog att avgöra det. Däremot vet jag att det finns figurer i samma stil från 20- och 30-talet (vilket talar för att Brychta formgivit liknande figurer) och att även Miloslav Klinger, Josef Kleinert och Stanislav Halama formgivit liknande figurer.

Det finns även flera olika teman eller vad man ska kalla dem, bland annat karaktärerna från "Othello" och "Hamlet", clowner, jägare, populärkulturella personligheter och olika yrkeskategorier. Dessutom finns det mer fuktionella figurer som fungerar som askfat eller med termometrar. 

Den sista figuren hör inte till musikanterna, för tillfället vet jag inte vilket tema han tillhör men han får agera publik så länge...

måndag 24 januari 2011

Drakhuvudet

Frantisek Peceny, 1972
Sklo Union, Hermanova Hut, Pattern No. 20235/16
"Dragon's Head"
Jag såg att det låg ute en sån här på Tradera idag så jag tänkte att jag skulle lägga upp den på bloggen. Enligt min mening en av de där lite bättre vaserna som verkligen utmanar ens förförståelse om vad pressglas kan (och borde) vara. Det är när vi hamnar i denna kategori som det Tjeckoslovakiska pressglaset verkligen står ut som något unikt och konstnärligt intressant, och definitivt världsledande enligt min mening. Trots att den är relativt sent formgiven lyckas den ändå hitta ett omisskännligt uttryck även i sällskap med det övriga toppskiktet av pressglas. František Pečený (1920-1977) var en av de Tjeckoslovakiska glaskonstnärer som verkligen vågade ta ut svängarna och mycket av hans design var lite mer "chunky" än den av hans inhemska kollegors, åtminstone från mitten på 60-talet och framåt. I mina ögon en tidstypisk klassiker. 





Vasen finns i tre storlekar, 16cm, 21cm och 23cm. Vasen kallas "Dragon's Head" av samlare, men jag tror inte att det är ett officiellt namn.


Och nej, det är inte min Traderaauktion.

torsdag 20 januari 2011

Diamanter!

Jiri Zejmon, 1966
Sklo Union, Rudolfova Hut, Pattern No. 13226/19
Dessa är formgivna av Herr Zejmon i mitten på 60-talet. Så vitt jag vet är det bara den här vasen och jardinjären som ingår i serien, däremot finns de som synes i flera olika färger. Vaserna är rätt små, bara 19cm höga.

Jiri Zejmon, 1964
Sklo Union, Rudolfova Hut, Pattern No.13242

lördag 15 januari 2011

Marin karaff

Vratislav Sotola, 1972
Sklo Union, Libochovice glassworks, Pattern No. 3439
Den här karaffen köpte jag på bakluckeloppis i somras. Jag har egentligen svårt för allt som har med hav att göra, men eftersom den är från Tjeckoslovakien står jag ut. Den är formgiven av Vratislav Sotola 1972 för Libochovice, även han är kanske lite mer av en doldis (men duktig, jag har en grym vas av honom som jag lägger upp en annan gång).

torsdag 13 januari 2011

Ståndsmässig rökning


Karel Zentner, 1930´s
Sklo Union, Libochovice glassworks, Pattern No. 2294
Det här askfatet är formgivet någon gång på 1930-talet av Karel Zentner, men har nog den längsta produktionstiden jag har hört talas om. Enligt Marcus Newhall tillverkades det fortfarande när glasbruket stängde 2006.

tisdag 11 januari 2011

Ny hemsida!

 

Jag har fixat ihop en ny hemsida under helgen. På den kan man bland annat hitta ett galleri med alla bilder som jag postat här på bloggen. Jag har märkt att jag tycker att det är vansinnigt frustrerande att försöka hitta bilder på bloggar, det är ju inte världens mest överskådliga medium.

Hemsidans adress är:

www.bohemiaglas.se

lördag 8 januari 2011

Linser

Frantisek Vizner, 1962
Sklo Union, Libochovice glassworks, Pattern No. 3236
"Lens Vase"
Detta är en rätt känd serie av Frantisek Vizner, en av de absolut främsta Tjeckoslovakiska formgivarna.
Han studerade vid glasskolan i Zelezny Brod (grundades 1920 av Jaroslav Brychta med flera) mellan 1953 och 1956, och senare vid den välkända Högskolan för Industriell formgivning i Prag (VSUP) mellan 1956-62 (samtidigt som Milan Vobruba på Glashyttan Gusum) under ledning av professorerna Karel Stipl och Josef Kaplicky (efter 1963 var det Stanislav Libensky [1921-2002] som styrde glasskutan). Därefter är det lite oklart
för mig när det gäller vart han arbetade, men hursom helst så befann han sig i Teplice (i nordvästra Böhmen strax söder om Tyska Dresden) där han formgav pressglas för Sklo Union fram till 1967 för att sedan gå över till Skrdlovice som var mer inriktade på innovativ formgivning av hyttglas. Där stannade han till 1975 då han
 beslutade sig för att fortsätta sin karriär i glasets värld som oberoende formgivare. Efter det har hans karriär gått spikrakt uppåt och han anses nu vara en glaskonstnär i världsklass.

Vasen finns åtminstone i 3 storlekar. På Glassmessages.com var det någon som postade en vas i denna serie som var väldigt stor och som inte finns upptagen i produktionskatalogerna men som ändå med all sannolikhet tillhör serien. Dessutom finns både vaserna och jardinjären i både matt och klar finish.

Frantisek Vizner, mid 60's
Sklo Union, Libochovice glassworks, Pattern No. ?

fredag 7 januari 2011

Serie av Peceny

Frantisek Peceny, 1970
Sklo Union, Hermanova Hut, Pattern no. 20211/23/18
Detta verkar ha varit en populär modell. Vasen formgavs 1970, och den finns i tre storlekar (18, 23 och 28cm). 1974 kom ett askfat, ljusstake och en cigaretthållare i samma serie. 1975 var tillskotten en serie skålar mellan 10cm och 22cm i diameter och 1977 fick serien sällskap av ett par skålar med lock i storlekarna 10cm och 18cm. Man ser dem då och då, mig veterligen bara i klarglas dock. Så vitt jag vet har serien inget officiellt namn.

Frantisek Peceny, 1974
Sklo Union, Hermanova Hut, Pattern No. 20256

onsdag 5 januari 2011

Den mystiska brevpressen

Rony Plesl, 1998
B.A.G Vsetin, Czech Republic
Jag springer en hel del på Antikladan i Lilla Edet och för ungefär ett år sedan fick jag ögonen på en brevpress med etikett från Tjeckien. Jag kan inte säga att jag föll för den på en gång, men den arkiverades ändå där i bakhuvudet. Jindrich Parik lade upp en katalog på sin hemsida från ett glasbruk som jag inte tyckte var något speciellt, det kändes lite färglatt och "kul" sådär men det kändes överlag inte riktigt som kvalitativt konstnärligt glas om jag säger så. "BAG Vsetin" stod det att glasbruket hette. Vad det där "BAG" stod för hade jag ingen aning om.

För ett par veckor sedan så köpte jag den där vasen som Jiří Šuhájek designat och som av en slump upptäckte jag att han arbetat som formgivare för Bohemia Art Glass, Vsetin. Poletten föll ändå inte riktigt ner även om det där Vsetin lät bekant, men så skulle jag kolla upp något på nätet och surfade in på Rony Plesls hemsida och där stod det att även han arbetat som formgivare i Vsetin för B.A.G. Jag vet att jag verkligen måste ha långa sladdar men det var för nu som jag kopplade ihop katalogen på Pariks hemsida, Rony Plesl och Jiří Šuhájek. Både Šuhájek och Plesl är ju erkänt duktiga formgivare och "jag skulle gärna ha nåt som Plesl gjort oxå" tänkte jag.

Jag kom ihåg att den där brevpressen var etikettmärkt men vad som stod på den hade jag inte lagt på minnet. Nu senast när jag var på Antikladan hittade jag inget från Tjeckoslovakien men så kom jag på att jag skulle kolla om brevpressen fanns kvar. Jag samlar egentligen inte främst på glas från Tjeckien utan det ska helst vara från kommunisttiden (bara för att begränsa sig på något sätt), men när jag hittade brevpressen såg att det stod "Bohemia Art Glass" på etiketten och eftersom både Plesl och Šuhájek arbetat där så slog jag till. När jag kom hem försökte jag googla lite för att se om jag kunde hitta brevpressen någonstans men det fanns inte mycket information alls. I ett sista desperat försök skickade jag ett e-mail till Rony Plesl och frågade honom om han visste vem som formgivit den. Lyckligtvis visade det sig att det var han själv som designat den i slutet på 90-talet men eftersom den var ett varuprov så har den aldrig blivit masstillverkad och av den anledningen var den inte heller signerad. Rätt gött när en ren chansning blir riktigt jackpot!

Bra Brabec!

Jiri Brabec, 1968
Sklo Union, Rosice glassworks, Pattern No. 482/18
Den här ser man rätt ofta på Tradera i olika färger. Det finns två olika vaser, en fyrkantig och en rektangulär. Vaserna har samma modellnummer (482) men den rektangulära är 22cm, d.v.s fyra centimeter högre än den fyrkantiga. Dessutom ingår en jardinjär och ett askfat i samma serie. Jardinjären har jag sett flera gånger, de är tyvärr ofta skadade eftersom de är så kantiga, och vaserna med men askfatet har jag bara sett på bild.

tisdag 4 januari 2011

Gammelflirt

Unknown designer, 1963
Sklo Union, Rudolfova Hut, Pattern No. 13143/20
Är det ett ord? Det jag menar i alla fall att den här vasen flirtar med sån traditionellt slipad kristall. Jag kan inte sätta fingret på det, men i mina ögon ser man ändå att det är en vas från 60-talet. Den finns bara i denna storlek och jag har bara sett den i klarglas. Den kan dock finnas i andra färger.

Oansenlig Zejmon

Jiri Zejmon, 1969
Sklo Union, Rosice glassworks, Pattern No. 472
Denna fyrkantiga vas av Jiri Zejmon är rätt simpel, den enda dekorationen är de fyra uppdragna hörnen. Den finns som synes i två olika storlekar och i ett flertal färger.

söndag 2 januari 2011

Ametist

Unknown designer, ????
Sklo Union, Rosice Glassworks, Pattern No. 712/20
Jag hittade en ny färg (och vas) på en antikaffär som jag aldrig brukar gå in i. Sist jag var där skulle de ha 750:- för en liten Landbergvas och sortimentet var kass så jag tänkte att jag inte behövde gå in där nåt mer. För någon dag sedan så hade jag en halvtimme att slå ihjäl och då kom jag på den antikaffären och det skadar ju aldrig att titta in. Samma dag hade jag fått 100:- i dricks (som jag självklart tar upp i deklarationen) på jobbet. Jag såg direkt att detta var en Tjeckoslovakiskt vas. De ville ha 150:- för den men jag tyckte att det var i överkant. Egentligen så är det såklart skitbilligt, jämför med priserna på finskt pressglas. Hursom, jag lyckades få ner priset till en hundring och det betalade jag gladeligen! På något vis så inbillar jag mig att den var gratis eftersom jag fick den där slanten på jobbet men jag tror inte att jag är ensam om att lura mig själv hur "lite" jag bränner på mitt samlande varje månad...

Det framgår inte riktigt av bilderna men vasen är oval om man ser den uppifrån.